Violonistul rus Maxim Vengerov s-a născut în capital Siberiei de vest, iar primul său concert alături de o orchestră s-a întâmplat când avea doar 6 ani. În 1990, când avea 15 ani, a câștigat Competiția Internațională de Vioară “Carl Flesch” și de atunci și-a început cariera de profesionist.

Maxim Vengerov

În anii ce au urmat s-a consacrat cu ușurință prin concerte foarte apreciate în mai toate capitalele lumii, a câștigat prestigioase competiții internaționale, a colaborat cu cei mai buni dirijori ai lumii și a înregistrat întregul repertoriu de vioară pentru numeroase case de discuri, primind numeroase premii și nominalizări, inclusiv Grammy si Artistul Gramophonic al Anului.

Maxim Vengerov deține de asemenea titlul de profesor onorific pentru multe dintre cele mai de top școli de muzică din lume, inclusiv la The Royal Academy of Music din Londra.

Înainte de a deveni primul interpret de muzică clasică din echipa de Ambasadori ai Bunăvoinței pentru UNICEF, în 1997, maestrul Maxim Vengerov a ținut numeroase concerte caritabile pentru copii în mai multe țări din Europa, iar din decembrie 1997 se ocupă cu generozitate și talent de campaniile de conștientizare și de strângere de fonduri pentru UNICEF din întreaga lume, inspirând lumea și copiii prin muzică.

Cunoscut publicului din România pentru prestanța memorabilă din cadrul Festivalului Enescu, unde a activat și ca dirijor al filarmonicii,  Maestrul Maxim Vengerov va susține, în calitatea sa de Ambasador al Bunăvoinței pentru UNICEF, un concert extraordinar la Gala UNICEF de Informare și Strângere de Fonduri în vederea protejării copiilor împotriva violenței, ce va avea loc pe 20 noiembrie în București.