Violența trebuie scoasă din spatele ușilor închise, spune Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF România.

16

În 2014, UNICEF a realizat primul raport la nivel global referitor la violența împotriva copiilor, având la bază date colectate din peste 190 de țări, printre care și România. Constatările cercetării au fost șocante: aproape un miliard de copii cu vârste cuprinse între 2 și 14 ani sunt supuși în mod constant pedepsei fizice de către persoanele în grija cărora se află – cu alte cuvinte, 6 din 10 copii. O treime dintre elevii cu vârste între 13 și 15 ani trec cu regularitate prin situații de intimidare și hărțuire. Violența afectează fetele și băieții în mod diferit. O treime dintre adolescente au fost, la un moment dat în viață, victime ale unei forme de violență emoțională, fizică, sau sexuală provocată de soț sau partenerul de viață.

Violența suferită de copii, fete și băieți, îi marchează pe aceștia nu numai în copilărie, ci și la maturitate. Potrivit studiilor, copiii victime ale violenței ajung adeseori în viața de adult să adopte un comportament violent în căsnicie și față de propriii copii – așadar, o transmitere a violenței de la o generație la alta. Studiul UNICEF relevă faptul că aproape jumătate dintre adolescente sunt de părere că uneori soțul este îndreptățit să își lovească sau să își bată soția.

Violența împotriva copiilor și violența domestică se petrec adesea în spatele ușilor închise, însă aceasta nu înseamnă că nu pot fi evitate. La nivel global, UNICEF a lansat o campanie prin care atrage atenția asupra violenței împotriva copiilor. În România, derulăm această campanie în parteneriat cu Departamentul pentru Egalitate de Șanse din cadrul Ministerului Muncii și cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție. Numai anul trecut, această campanie a fost văzută și auzită de 92 de milioane de ori de către români.

UNICEF salută faptul că România acordă prioritate combaterii violenței împotriva copiilor și violenței domestice. Dați-mi voie să evidențiez patru arii prioritare de luat în considerare. În primul rând, România își pune la punct cadrul normativ în domeniu. Facem apel la Parlamentul României să ratifice cât mai curând Convenția de la Istanbul cu privire la prevenirea și combaterea violenței domestice și să o transpună în legislația națională primară și secundară. Pe de altă parte, așa cum știm cu toții, nu este suficient să dispunem de legi – este nevoie și de o alocare de fonduri la nivel central, județean și local pentru a ne asigura că normele sunt cu adevărat puse în aplicare și vin în sprijinul copiilor și femeilor victime actuale sau potențiale ale violenței. Aceste fonduri ar trebui să fie asigurate de la bugetul de stat, însă nu trebuie neglijat nici faptul că noile cicluri de finanțare cu fonduri europene și granturi SEE prezintă o oportunitate unică de mobilizare a resurselor externe.

În prevenirea și combaterea violenței, UNICEF are convingerea că serviciile sociale bazate pe comunitate sunt absolut esențiale. În prezent, suntem în curs de testare a unor astfel de servicii în Județul Bacău: un asistent social și un asistent medical comunitar, care vin în ajutorul familiilor ce riscă să fie expuse la violență, colaborează cu consilierul școlar și cu oamenii din comunitate pentru a oferi informații, a consilia și a sprijini familii și copii. Experiența noastră din activitatea în România și în alte țări vine să confirme că astfel de servicii locale aduc o schimbare semnificativă în viața femeilor și copiilor.

Nu în ultimul rând, este necesar să abordăm problema nivelului ridicat de toleranță față de violență existent în România. Prea mulți adulți și prea multe persoane care se ocupă de îngrijirea copiilor sunt de părere că a pălmui un copil, a-l trage de păr sau de urechi, a țipa la el și a-l umili în mod repetat este ceva normal. Trebuie să facem cunoscut în rândul populației un lucru semnalat de toate studiile peste tot în lume: copiii rămân profund afectați întreaga viață ca urmare a pedepselor fizice, abuzului verbal, amenințărilor de ordin emoțional la care sunt supuși în copilărie. Există nenumărate modalități pozitive prin care poți crește un copil fericit, echilibrat și responsabil – de astfel de informații ar trebui să beneficieze cât mai multă lume, prin cursuri de educație parentală și sprijin adecvat astfel încât comportamentele să sufere o schimbare în bine pentru actuala generație de copii, respectiv pentru următoarea generație, și următoarea, și așa mai departe.

Iată de ce salutăm și susținem toate eforturile Guvernului României și ale partenerilor săi în combaterea violenței domestice și violenței împotriva copiilor – de la campania lansata azi aici la ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeii și violenței domestice. Întâmpinăm cu bucurie inițiativa Departamentului pentru Egalitate de Șanse de a crea un grup de lucru care să comunice, să informeze și să educe românii pe tema violenței împotriva femeilor și copiilor. Grupul de lucru va avea rolul de a asigura participarea și coordonarea diverșilor actori activi în acest domeniu, accesul la expertiza relevantă și, cel mai important, consensul asupra priorităților ce se impun în abordarea problematicii violenței. UNICEF are onoarea de a face parte din acest grup – puteți conta pe întreaga sa susținere și implicare.

Declarația doamnei Sandie Blanchet, Reprezentant UNICEF în România

Casa ONU, 11 septembrie 2015