Cu toții ne închipuim cum vor arăta cele mai importante momente ale vieții noastre. Acele momente care împart timpul în „înainte de” și „după”. Dar pentru Alexandra, unul dintre aceste momente – poate cel mai important – a prins-o complet nepregătită, vulnerabilă și aproape singură.

Dar Alexandra luptă cu circumstanțele, zâmbește și speră la un viitor mai bun.

_W1A0918

©UNICEF Romania/Cybermedia

Devenită proaspătă mamă a unui baietel, Denis, Alexandra ne povestește cum a ajuns în situația de a aduce un copil pe lume la doar 17 ani. A aflat de sarcină în luna a cincea, după trei ani de relație cu tatăl copilului și nu a dezvăluit decât familiei, de teama judecății aspre a membrilor comunității și de posibilitatea de a fi nevoită să renunțe la școală.

În prezent, Alexandra si tatăl lui Denis sunt împreună, dar locuiesc separat. Își doresc să aibă posibilitatea de a avea o casă împreună, pentru a-i oferi celui mic o viață cât mai bună.

_W1A0957

©UNICEF Romania/Cybermedia

 

Alexandra  i-a facut o promisiune tatălui ei, care acum nu se mai află printre noi, să devina avocat. Deși știe că îi va fi greu, va face tot ce este posibil să-și împlinească acest vis. De aceea îsi doreste foarte mult să-și continue studiile.

_W1A0946

©UNICEF Romania/Cybermedia

Cel mai important lucru pentru Alexandra, în acest moment, este să primească sprijin. Dacă ea ar fi primit, poate, informațiile necesare unei adolescente de vârsta ei, Denis ar fi venit pe lume când cuplul și-ar fi terminat studiile, iar viața lor ar fi fost mai simplă.

Pentru Alexandra și alte fete în situația ei, serviciile integrate la nivel de comunitate ar fi putut și ar putea în continuare să aibă un impact pozitiv major. Au nevoie ca ușile școlii să le fie deschise, indiferent de situația în care se află. Mai au nevoie și de un consilier școlar care să le ofere minimul de educație sexuală pentru a diminua riscurile unor sarcini timpurii, un asistent medical pentru a le ajuta pe parcursul sarcinilor, dacă situația este de așa natură și de un asistent social care să susțină parcursul profesional și să vegheze la integrarea lor ulterioară în societate.

http://unicef.ro/serviciicomunitarepentrucopii/