Bogdan are 19 ani, este student în anul I la Facultatea de Litere a Universității București. Din iunie 2015 este Mesager UNICEF, în cadrul campaniei „Fii și tu Prieten UNICEF!”. Zi de zi, Bogdan discută cu zeci de persoane cărora le povestește cum se pot implica în susținerea pe termen lung a activităților derulate de UNICEF în beneficiul copiilor, prin donații lunare.

Alături de o parte a echipei UNICEF, Bogdan a vizitat câțiva beneficiari ai proiectului-model „Servicii comunitare pentru copii” pe care UNICEF îl derulează în Bacău, susținut și din contribuțiile Prietenilor UNICEF.

IMG_3623

Mai jos este experiența povestită prin ochii lui Bogdan:

„Sunt genul de persoană sensibilă, empatizez cu aproapele meu. Zi de zi, în zone aglomerate din București, văd oameni deznădăjduiți, triști, apăsați. Ei nici nu știu ce norocoși sunt în comparație cu alții care nu au acces la anumite lucruri simple: să învețe să scrie și să citească, să aibă acces la apă curată și proaspătă, să mănânce o masă caldă pe zi sau să aibă un venit lunar, oricare ar fi acesta.”

Oameni cu astfel de probleme am întâlnit în județul Bacău. Una dintre dorințele mele „arzătoare” a fost să văd cu ochii mei împlinirea faptelor bune în care am crezut, cred și voi crede în continuare. Vizita în satele din Bacău mi-a redat zâmbetul, foarte important în conversațiile prin care încerc să-i conving pe oameni să fie susținători financiari ai proiectului Servicii comunitare pentru copii.

Iată-mă, deci, în județul Bacău, alături de colegi ce intervievează copiii familiilor care au fost pozitiv influențate de soluția propusă de UNICEF pentru îmbunătățirea vieții lor:  o echipă formată din asistent social, asistent medical și consilier școlar ce lucrează împreună, oferind servicii sociale integrate acolo unde este nevoie. În Buhuși întâlnesc mediatorul sanitar  – o persoană care ia, în ochii mei, proporțiile unui erou. Este o doamnă de vârsta a doua, cu o vădită dragoste pentru oamenii de care se ocupă. Aceasta îi explică unei tinere mămici (16 ani) să-și continue studiile, să nu renunțe la visele ei, să-și îngrijească bebelușul împreună cu bunica, să nu se gândească o clipă să îl părăsească. Într-o comunitate situată undeva în afara timpului, această doamnă reușește să schimbe lucrurile în bine, iar eu am ocazia să văd, la o altă familie, cum îndeamnă o mamă să-și ducă în mod regulat copiii la școală. Nu pot să nu zâmbesc în sinea mea, când aud răspunsul pozitiv și serios din partea mamei, care pare că a înțeles mai multe de pe urma acestei discuții.

Lăsând-o pe eroină să-și continue activitatea, ajungem într-un sătuc modest, unde cunosc familii a căror situație materială mă emoționează profund. Sunt oameni simpli, apăsați de greutăți mari, dar puternici și rezistenți. Întâlnesc părinți și bunici ce-mi spun cu seninătate că tinerii de care se îngrijesc trebuie să meargă la școală si să devină „mai realizați” decât ei. Copiii sunt vizibil afectați de incertitudinea zilei de mâine, n-au nici măcar o zecime din bucuriile colegilor de generație din familii mai înstărite. Puși în fața întrebării „Ce vrei să devii când vei fi mare?”, îmi dau seama că aceștia nici măcar nu visează la o condiție socială mai bună. Răspunsul lor vine sub forma unei tăceri pierdute, a unor priviri lipsite de speranță.

Acești copii trebuie să viseze, să zâmbească și să crească frumos. Trebuie! Pentru astfel de persoane lucrez în cadrul UNICEF România și cred că receptivitatea oamenilor trebuie să fie mult mai mare. Și poate fi, pentru că acesta este rolul nostru, al Mesagerilor.

Am motive acum să continui să le zâmbesc oamenilor pe care îi întâlnesc pe stradă, indiferent cât de triști, deznădăjduiți, apăsați și veșnic îngrijorați ar fi. Având în memorie chipul tinerei mămici de 16 ani sau a bunicii ce își creste nepoții cu dragoste, găsesc o resursă nesecată de speranță, știu că-mi voi menține entuziasmul mereu și voi încerca să le transmit această stare și celor cu care interacționez zi de zi, povestindu-le ce înseamnă să fii Prieten UNICEF.”

Află povestea Mesagerilor UNICEF. Și tu poți fi unul dintre noi!

http://www.mesageri.unicef.ro/