Dragi prieteni,

De câte ori nu vi s-a întâmplat să spuneți în gând „Mie nu are cum să mi se întâmple acest lucru rău”? Oamenii sunt tentați adesea să creadă că pericolul este departe de ei. În societatea actuală, când accesul la internet este atât de facil, riscul de a deveni chiar tu o victimă a mediului online este mare. Indiferent dacă ești copil sau adult, trebuie să știi cum te poți proteja, în primul rând prin a fi informat. Ți-am pregătit mai jos câteva date importante despre atitudinea tinerilor atunci când vine vorba de experiențele neplăcute care pot să apară în mediul online.

Studiile realizate de UNICEF arată că, deşi recunosc că mediul virtual prezintă pericole, aproape 9 din 10 adolescenţi consideră că au învăţat cum să se protejeze pe reţelele de socializare şi că ştiu cum să evite situaţiile periculoase atunci când folosesc Internetul.

În același timp, majoritatea adolescenţilor, respectiv 63%, cred într-o mare măsură că ştiu mai multe despre reţelele de socializare decât părinţii lor. Aici se încadrează 80% dintre tinerii de 18 ani din Europa Centrală şi 75% dintre cei din SUA şi Marea Britanie.

Deşi mulţi adolescenţi declară că socializarea cu prietenii şi cunoaşterea de noi persoane online sunt lucruri importante, doar 36% dintre respondenţi sunt foarte siguri că îşi pot da seama când cineva minte în legătură cu propria identitate în mediul virtual.

Iată mai jos câteva date statistice despre modul în care reacționează tinerii atunci când se simt amenințați în mediul online.

studiu

Așa cum poți observa, pericolul e uneori mai aproape decât am crede, iar tinerii nu știu cum să se apere de el sau cum să reacționeze. Aceste experiențe neplăcute îi afectează pe copiii din toată lumea, inclusiv pe cei din România. Interzicerea accesului la internet nu este o soluție de prevenire a pericolului, mai ales că tinerii folosesc internetul pentru a socializa și pentru a se informa. Cel mai important lucru pe care îl poți face este să vorbești cu copiii tăi sau cu cei din jur despre siguranța online, asigurându-te că aceştia înţeleg riscurile din mediul virtual şi ştiu ce trebuie să facă dacă întâmpină probleme.

De asemenea, UNICEF urmărește și responsabilizarea Guvernelor care să asculte părerile copiilor şi ale tinerilor în cadrul unor consultări directe sau studii şi să le includă în politicile, strategiile şi programele concepute cu scopul de a elimina abuzul şi exploatarea sexuală din mediul virtual. În aceeași măsură, ne dorim ca școlile să includă în curriculum noţiuni legate de siguranţa digitală şi să pună consilieri şcolari la dispoziţia copiilor care au nevoie.

Dacă îți dorești să afli mai multe despre acest subiect, citește studiul în întregime: http://www.unicef.org/endviolence/endviolenceonline/