Legătura emoțională dintre mamă și copil se creează de la prima privire, prima atingere, prima alăptare. După ce, timp de 9 luni, ai fost conectată cu el fizic și emoțional acum, după naștere, alăptarea consolidează apropierea dintre voi și îi oferă copilului tău starea de liniște cu care era obișnuit din burtică.

Alaptare

Pe lângă apropierea emoțională, alăptatul are un impact pozitiv important pe termen mediu și lung atât pentru copil, mamă, cât și pentru societate. Te-ai întrebat vreodată cum?

Cercetările noastre ne arată că, dacă alăptarea s-ar practica în întreaga lume, aceasta ar putea salva peste 800.000 de vieți de copii și ar aduce economiei globale peste 300 de miliarde de dolari anual. Acum îți dai seama de amploarea acestei activități?

Argumentele în favoarea alăptării sunt solide și convingătoare. Ca mijloc de salvare a vieții copiilor, alăptarea reprezintă o soluție cu impact mare și eficiență financiară. Alăptarea este una dintre investițiile cele mai înțelepte menite să stimuleze capitalul uman și creșterea economică și să ofere fiecărui copil șanse egale de a prospera.

Iată doar câteva dintre beneficiile reale ale alăptării!

Atât în țările bogate, cât și în cele sărace, perioadele lungi de alăptare sunt asociate punctajelor mai ridicate la testele de inteligență – existând totodată dovezi conform cărora acest fapt înseamnă rezultate școlare îmbunătățite și câștiguri salariale crescute menținute pe termen lung.

Tot mai multe date arată că una dintre posibilele consecințe ale alăptării este și aceea de reducere a incidenței cazurilor de supraponderalitate, obezitate, și boli cronice precum diabetul, care pot apărea ulterior în timpul vieții.

De asemenea, în cazul mamelor care alăptează există un risc mai mic de a face cancer de sân și cancer ovarian.  O îmbunătățire a practicilor de alăptare ar putea duce la prevenirea a 20.000 de decese materne cauzate anual de cancerul de sân. În același timp, alăptarea face ca ovulația să întârzie, ajutând astfel la spațierea sarcinilor.

În concluzie, alăptarea la sân este momentul de legătură dintre mamă și copil, liantul relației dintre ei. Pe lângă acest lucru, alăptarea are un impact pozitiv și asupra țării. Ratele de alăptare scăzute sunt cauza pierderilor de peste 230 de miliarde de dolari anual în țările cu venituri mari, respectiv 70 de miliarde de dolari anual în țările cu venituri mici și medii.

De la reducerea incidenței bolilor la beneficiile de ordin economic, alăptarea determină progrese în dezvoltare la toate nivelurile și va fi un catalizator esențial al îndeplinirii Obiectivelor de Dezvoltare Sustenabilă.

În perioada 1-7 august, țările din întreaga lumea sărbătoresc Săptămâna internațională a alăptării. Noi ne dorim să o sărbătorim în fiecare zi pentru că, datorită ei, copiii noștri sunt mai sănătoși, mai fericiți, iar viitorul țării este pe mâini bune.

Dacă vrei să afli mai multe despre alăptat, citește studiul aici: http://files.unicef.org/nutrition/files/FromTheFirstHourOfLife-Part1.pdf

Sursă: Începând cu prima oră de viață, raport UNICEF, 2016