De această dată începem articolul cu o poveste adevărată: Jenny avea 17 ani când l-a întâlnit pe EL întâia dată pe internet. La prima întâlnire reală, bărbatul a răpit-o pe Jenny și a ținut-o captivă timp de două luni, în timp ce a violat-o și a drogat-o. Datorită vecinilor, care au anunțat poliția, Jenny a fost salvată, dar perioada de recuperare psihologică și medicală continuă și acum:. „Nu mi-am imaginat că omul cu care am vorbit atât de multe timp de 6 luni îmi poate face așa ceva”, a declarat tânăra.

Acesta este doar unul dintre exemplele de agresiune, prin intermediul mediului virtual, care se întâmplă zilnic în lume. Mulți dintre tineri nu declară că sunt victime, în primul rând din cauza rușinii.

Studiile realizate de UNICEF arată că, deşi recunosc că mediul virtual prezintă pericole, aproape 9 din 10 adolescenţi consideră că au învăţat cum să se protejeze pe reţelele de socializare şi că ştiu cum să evite situaţiile periculoase atunci când folosesc Internetul.

Ce crezi că i s-ar fi întâmplat lui Jenny dacă vecinii nu anunțau poliția? Îți poți imagina?

Pentru a proteja copiii de riscurile mediului online, UNICEF cere ajutorul Guvernelor și a tuturor sectoarelor publice care se pot implica în prevenirea violenței online. Ne dorim ca politicile, strategiile și programele acestora să includă componenta de prevenire și ajutor pentru cei exploatați și abuzați sexual. Cum?

Guvernele trebuie să colaboreze cu instutuțiile juridice și societatea civilă pentru implementarea unor Ghiduri de Protecție a copilului în mediul online. Acestea ar trebui să includă unelte de raportare a abuzului și instrumente de înlăturare a conținuturilor online ce prezintă abuzuri sexuale. De asemenea, să educe copiii, părinții, educatorii în sensul prevenirii unor situații tragice.

În ceea ce privește părinții și îngrijitorii, vrem să tragem un semnal de alramă referitor la faptul că aceștia trebuie să vorbească cu tinerii despre siguranța online, asigurându-se că aceștia au înțeles la ce riscuri se supun, în cazul în care nu sunt atenți. Același lucru se aplică și profesorilor, care trebuie, înainte de toate, să știe care sunt cele mai răspândite platforme pe care comunică tinerii, astfel încât să fie mereu pregătiți de o discuție cu aceștia. La nivel extins, școlile ar trebui să includă în curriculum ore de Prevenire a abuzului online și să educe consilierii în aspect legate de siguranță online.

Nu în ultimul rând, copiii înșiși trebuie să se ajute unii pe alții prin discuții pe această temă și prin denunțarea oricărui abuz.

Iată câteva date concrete referitoare la abuzurile online:

Poster 1200x1697_format fb