Aș dori să încep prin a-i mulțumi domnului Ministru Şova pentru că este alături de noi astăzi la lansarea Raportului Starea Copiilor Lumii 2017 (SOWC). Raportul SOWC este publicația anuală de referință a UNICEF, care abordează subiecte fundamentale legate de copiii lumii și care prezintă o actualizare statistică anuală a progresului înregistrat de fiecare țară în parte. Tema raportului din acest an este Copiii într-o lume digitală.

IMG_20171211_124608826
Bill Gates a spus la un moment dat că „Expunerea de mic la realitățile lumii este un lucru fabulos”. Ei bine, imaginați-vă cum au schimbat această expunere conectarea la internet și rețele sociale …
Dați-mi voie să încep prin a vă împărtăși un gând personal. Ați observat cât de diferită este copilăria din ziua de azi față de cea de acum 10 ani? Eu am copii gemeni în vârstă de 1 an – riscurile și oportunitățile cu care ei se vor confrunta în această nouă lume digitală în perioada copilăriei lor sunt fără precedent. Sunt convins că vi-i puteți imagina peste câțiva ani utilizând laptopul meu, tableta sau telefonul meu mobil cu mult mai multă pricepere decât mi-aș putea eu închipui vreodată, însă această realitate nouă ridică întrebări la care trebuie să fim pregătiți să răspundem. De la provocările legate de dreptul la intimitate și la exprimare atunci când utilizează internetul, la felul în care vor forma și păstra prietenii, copilăria pentru gemenii mei și pentru fiecare copil născut în ziua de astăzi va diferi fundamental de cea pe care o înțelegeam doar cu câțiva ani în urmă.
Nu fiecare copil va avea parte de experiența acestei schimbări. Aproximativ o treime din tineretul lumii – 346 de milioane – nu beneficiază de acces la tehnologia digitală.
Această situație îi afectează în special pe copiii care locuiesc în zone izolate sau care sunt constrânși de sărăcie, excluziune și situații de urgență. De asemenea, în România – una dintre țările cu cele mai rapide conexiuni la internet – observăm diferențe majore între regiunile de dezvoltare referitor la accesul la internet, ponderea persoanelor care au utilizat vreodată internetul variind de la 87,3% în regiunea București Ilfov la mai puțin de 70% în regiunea Nord-Est, o zonă cu precădere rurală care înregistrează deja un nivel mult mai mare de sărăcie.
Tehnologia digitală și inovația pot schimba cursul vieții celor mai marginalizați copii ai lumii, ajutându-i să-și realizeze potențialul și să rupă ciclul intergenerațional al sărăciei, însă pot conduce, totodată, la accentuarea ciclurilor dezavantajului, lăsându-i în urmă și adâncind inechitățile existente, cum sunt cele pe care le putem observa între România rurală și cea urbană.
De asemenea, prin intermediul tehnologiei digitale, copiii sunt mai expuși pericolelor existente atât online, cât și offline. Avem de-a face astfel, printre altele, cu intimidarea online și cu noi forme de violență, abuz și exploatare a copilului, cum ar fi, de exemplu, materialele cu copii abuzați sexual „realizate după cerințele clientului” și live streaming-ul actelor de abuz sexual la care sunt supuși copii. Prin intermediul profilurilor anonime create pe rețelele de socializare și a forumurilor nesecurizate asociate jocurilor online, agresorii îi pot contacta mai ușor pe copiii care nu sunt conștienți de pericolele care îi pândesc. Și în aceste cazuri, copiii vulnerabili, precum cei cu un nivel scăzut de alfabetizare, sunt expuși unor riscuri mai mari.

Prin urmare, accesul digital poate constitui fie o șansă nouă pentru copii, fie o nouă limitare. Raportul UNICEF este un îndemn clar adresat guvernelor, sectorului IT și industriei telecomunicațiilor de a echilibra șansele copiilor în mediul digital prin realizarea de politici, practici și produse care să îi ajute pe aceștia să valorifice oportunitățile digitale și să-i protejeze de pericolele aferente.
Raportul cuprinde un set de măsuri propuse de UNICEF, pornind de la plasarea copiilor în centrul politicii digitale. Aceasta înseamnă asigurarea accesului necostisitor al tuturor copiilor la resurse online de calitate foarte bună; protejarea copiilor împotriva pericolelor din mediul online – precum abuzul, exploatarea, traficul, intimidarea online și expunerea la materiale neadecvate; respectiv dezvoltarea competențelor digitale astfel încât copiii să se poată informa, implica și acționa în siguranță în mediul online.
Atunci când discutăm despre politici ce vizează siguranța copiilor, România reprezintă un partener angajat. La începutul acestui an, am lansat Parteneriatul Global Opriți Violența Împotriva Copiilor, în cadrul căruia România acționează ca una dintre cele 13 țări care și-au asumat rolul de campioane împotriva violenței. Această este o dovadă a angajamentului acestei țări în ceea ce privește mobilizarea voinței politice, accelerarea reformelor și întărirea cooperării la nivel intern și extern în scopul protecției copiilor împotriva violenței – online și offline – dar și a angajamentului său de a împărtăși din experiența sa altor țări din lume.
Astfel, UNICEF este nerăbdător să lucreze îndeaproape cu Ministerul, sectorul IT, mediul academic și alți factori, pentru a cerceta și a cunoaște mai bine contextul României, și pentru a transforma, împreună, tehnologia digitală într-o oportunitate pentru TOȚI copiii din România.
Pe de altă parte, cred că este timpul să auzim concret care este părerea copiilor înșiși, cum se văd ei într-o lume digitală și ce-și doresc de la aceasta. Sunt bucuros să-l am astăzi alături de noi pe Costi care ne va spune perspectiva lui asupra modului în care tehnologia și lumea digitală își pune amprenta asupra vieții lui de zi cu zi și ce anume ar trebui să facem pentru a-i îmbunătăți situația.